Belépés

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

 Az 55 éve ipartestületi tulajdonú, reprezentatív székházból 1962-ben tiszti kaszinó lett. Az ipartestületnek költöznie kellett. Aveszélybe került zászló,serlegek, dalárda relikviák a Balaton Múzeumba kerültek megőrzésre, később állami tulajdonba.

2010-ben a 125 éves ipartestület tárgyalásokat kezdeményezett a tulajdonát képező zászló visszaadására. A Balaton Múzeum vezetése felsőbb engedélyek beszerzése után átadta a zászlót azzal a feltétellel, hogy az ipartestület restauráltatja. 

A Veszprémi Múzeumban Egervári Márta restaurálta a mai szemmel is gyönyörű, igényes kézművesremeket. Az iparosság közadakozásának is köszönhető, hogy méltó körülmények közé, az ipartestületi székházba kerül a zászló.

Az iparosság, az ipartestület, valamint szimbóluma, a zászló túlélt gazdasági, társadalmi, kulturális viharokat, részese voltfejlődésnek, vagy éppen a megszűnés szélére sodródott. A zászló küzdelemben és szép pillanatokban gazdag évszázadra emlékeztet, olyan múltra, amely hatással van jelenünkre is.

A dokumentumok, újságcikkek, visszaemlékezések által bemutatott korabeli iparos gondolkodás, elvárás ma is üzenetértékű. A mikro- és családi vállalkozások talpon maradásának, versenyképességének jelenleg is kulcskérdése a tisztes ipar védelme, a szakmai tudás gyarapítása, a szorgalmas, kitartó, minőségi munka, a megrendelők tisztelete, a helyi közösség, az iparosság összefogására, érdekeik képviseletére alkalmas vezetők megválasztása, tanulónevelés, kontárkérdés, stb.

Keszthely iparossága büszke múltjára, őrzi tradícióit, értékmentésre vállalkozik.

Dr. Kovács PálnéMeizler Éva, az egykori ipartestületi elnök unokájavezeti azt az önszerveződést, amely összefogja az iparos leszármazottakat, Iparos Kiállításhoz gyűjtenek kézműves eszközöket, dokumentumokat, emlékeket.

Meizler Károly 1926-1937 között volt az ipartestület elnöke. 2013 áprilisától a székház falát díszítő portréja, az emléktáblára vésett nevek, az iparos zászló emlékezteti az utódokat a tisztes ipar védelmére, a közösség szolgálatára.

Az ipartestület elnöksége Emléklapot készít, ezen a zászló két oldalának fotója látható, és az „Ipar által virul a haza” idézet és korabeli újságcikk olvasható.

Az ünnepség résztvevői Emléklapot, a kimagasló munkát végzők kitüntetést kapnak.