Belépés

Olvasóink értékelése:  / 2
ElégtelenKitűnő 

A SIRHAKLI DALÁRDA

megalakulásának és működésének rövid története.

   1868 július 1.-én alakult városunkban az első dalárda KLUG József zenetanár vezetésével. Tíz évi működés után a kereskedő ifjak dalárdájává, majd újabb tíz év elteltével, néhány lelkes iparos buzgólkodása folytán, 1888-ban  KESZTHELYI IPAROSOK DALKÖRÉVÉ-alakult át. A dalkör a II. világháború kezdetéig működött, jelentős szerepet betöltve Keszthely város kulturális életében. A  fennállása alatt nyert értékes ezüstkupák súlya, több kilóban mérhető. Ezek a Balaton Múzeum tulajdonában találhatók.

    Minthogy a színvonal kötelezte a dalkört, a felvétel magas zenei képességekhez és adottságokhoz volt kötve. Így fordult elő, hogy 1919. elején a felvételre jelentkezők közül, 18 iparos nem nyert felvételt. Magas zenei elhivatottságuk alapján, a keszthelyi Petőfi Csárdában gyűltek össze és dacból megalakították a SÍRHAKLI DALÁRDÁT.

    Mi is ez a Sírhakli dalárda? Valahogy röviden úgy lehet kifejezni, hogy a botfülüek és a jó bort kedvelők gyülekezete, amely évente egyszer, főként húshagyó Kedd környékén kel életre. Derék elődeink, dal-önérzetükben megsértve alakították meg a dalárdát, amely, mint az idő bizonyította túlélte a keszthelyi iparosok dalkörét.

   A dalárda összejövetelén tagfelvételi ceremónia zajlik. A jelentkezők elénekelnek egy dalt, zenei kísérettel, sokszor a régi tagok is segítenek. Majd az arra kijelölt HANGMÉRŐ dalos testvér egy hangmérő bot segítségével megméri, egytől-húsz pontig terjedően, a produkció minőségét. Ezt követi a tisztikarban ülő ÜGYÉSZ és VÉDŐ beszéde, akik viccesen értékelik és ha kell felülbírálják a minősítést. A végső szót a DALÁRDA FŐTITKÁRA mondja ki, ami megmásíthatatlan.

A hangminőséget borban mérik. Ha valaki öt pontot szerzett, az akkor öt liter bort fizet a jelenlévőknek, amit egy becsületkasszával ellátott asztalnál megvehet.

    Az avatási ceremónia énekléssel zárul. A jelenlévők az előre megtanult, Éljen Ő, éljen Ő! című, valamint a Sármellékre befutott a gyorsvonat című opuszt adják elő. A hangerő olyan mértékben növekszik, amilyen mértékben fogy a jó bor.

   A már felavatott tagoknak kijár a DALOS TESTVÉR megszólítás! Aki ezt elvéti, egy liter bort fizet! A ceremónia kellékei: a sirhakli,(piszkavas) a csengős fapipa és a hangmérő bot.Az avató dalok szövegének és dallamának a megtanulása, vicces körülmények között zajlik. A szövegmondást segíti a kiadott szöveg gyűjtemény.

    A Sirhakli Dalárda fő célja a hagyományok alapján, a jókedv, az éneklés és a baráti kapcsolatok ápolása, de nem feledkezünk meg a Székház előterében lévő, 1939-ben készített  márványtábla megkoszorúzásáról sem.